MUAYEHANE'DEN İZLENİ..


Haber bülteni üyeliği



Ziyaret Bilgileri

[ Çar, 24 Nis 2024 ]
Toplam 6 ziyaret
6 benzersiz ziyaretçi

kbb » BADEMCİKLERİMİZ VE TEDAVİSİ

Hemen herkes bademciklerin ne olduğunu bilir. Ancak, bademciklerin vücuttaki görevlerini ve bazen niçin alınmaları gerektiği konusunda herkesin kesin bilgisi yoktur. Bademcik ameliyatıyla ilgili bazı bilgilerin öğrenilmesi, ebeveynlerin ve çocuğun korkularınının giderilmesine yardımcı olur

BADEMCİK (tonsil) NEDİR?

Bademcikler, boğazımızın her iki yanında bulunan yapılardır. Bademcikler, boğaza giren bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalarlar ve vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı maddeler olan antikorları üretirler. Bademcikleri, çocuğunuzun boğazına bir fenerle bakarak görebilirsiniz.

Bademcik iltihabı (tonsillit), bademciklerin mikroplarla karşılaşması ve şişmesi sonucunda gelişir. Eğer çocuğunuzda sürekli veya sık tekrarlayan bademcik iltihabı varsa, doktorunuz bademciklerin alınmasını önerebilir. Çocuklar bademcikleri alındıktan sonra daha sık hastalanmazlar; çünkü, vücutta bademcik gibi görev yapan başka dokular mikroplarla savaşan maddeleri yeterince üretebilirler.



BADEMCİK İLTİHABININ (tonsillit) BELİRTİLERİ NELERDİR?

 

Çocuğunuzda bademcik iltihabının aşağıdaki belirtilerinden biri veya birkaçı bulunabilir :

 

· boğaz ağrısı
· yutkunma sırasında ağrı veya rahatsızlık hissi
· kötü ağız kokusu
· ateş
· sesinde çatallanma
· boyundaki lenf bezlerinde şişme

 

Eğer çocuğunuzun boğazına bakarsanız, bademciklerin kızarmış ve şişmiş olduklarını görebilirsiniz. Bazen de, bademciklerin üzeri beyaz veya sarı renkli bir maddeyle kaplanmış gibi olabilir. Çocuğunuzun bademciklerinin iltihaplı olup olmadıklarını anlamayabilirsiniz; eğer bademcik iltihabından şüpheleniyorsanız doktorunuza başvurunuz.

BADEMCİK İLTİHABININ TEDAVİSİ / AMELİYAT NE ZAMAN GEREKLİ?

Antibiyotikler sayesinde artık her bademcik iltihabının standart tedavisi, eskiden olduğu gibi ameliyat değildir. Ancak, sık tekrarlayan boğaz ağrısı ve bademcik iltihabı halinde bunu bir doktorun değerlendirmesi gerekir. Doktorunuz streptokok enfeksiyonu olup olmadığını araştırmak üzere boğaz kültürü yapılmasını isteyebilir. Streptokoklar, iltihaplanmaya neden olan bakteri türü mikroplardır. Bakterilerin neden olduğu iltihaplarda da antibiyotik tedavisi iyi sonuç verir.

Doktorunuz aşağıdaki durumlardan biri veya birkaçının bulunması halinde bademcik ameliyatı önerebilir.

 

vs. gibi kompli-kasyonlara neden olması
· çocuğunuzun solunumunu engelleyecek derecede bademcik-lerin büyümüş olması
· çocuğunuzda yutkunma güçlüğü bulunması
· sık tekrarlayan boğaz ağrısı
· sık tekrarlayan boğaz iltihaplanması

 

BADEMCİK AMELİYATI(tonsillektomi) SIRASINDA NELER OLUR?

Ne kadar sık yapılıyor veya basit görünüyor olursa olsun, her ameliyat çocuk ve ebeveynler için genellikle korkutucudur. Onu nelerin beklediğini anlatarak, çocuğunuzun kendini ameliyata hazırlamasına yardımcı olabilirsiniz.
Bademcik ameliyatında

 

· çocuğunuz, genel anestezi verilerek uyutulacaktır. Bu, ameliyatın bir ameliyathanede yapılacağı ve çocuğunuzun ameliyat sırasında bir anestezi uzmanı tarafından izleneceği anlamını taşır.
· çocuğunuz yaklaşık 20-30 dakika süreyle uyuyacaktır.
· cerrah, bademcikleri çocuğunuzun ağzının içinden alacaktır. Bademcik ameliyatı için deride bir kesi yapılmasına gerek yoktur.
· cerrah, bademcikleri bulundukları yerden bazı kesiler yaparak çıkartacak ve kanamayı durduracaktır.

 


Çocuğunuz uyanma odasında ayılacaktır. Solunum güçlüğü veya kanama belirtisi olması halinde tekrar ameliyathaneye alınması gerekebilir. Genellikle hastanede toplam kalış süresi 5-10 saat arasında olmaktadır. Yeterli sıvı gıda almaya başlamayan, 3 yaşın altında olan ve bayılma nöbetleri gibi sürekli bir hastalığı bulunan çocuklar hastanede bir gece kalacaktır


Yorumlar (3)
hocam 2tane soru sordum cevabinizi merakla bekliyorym benim birde bademciklerim sanki ikili gibi yardimci olursaniz sevinirim
buse tarafından | Sal, 04 Kas 2014 00:17:38 tarihinde yazıldı.
hocam merhabalar; hocam ben 28 yaşındayım. oniki parmak bağırsak ülserim meydana geldi ve ilaç tedavisiyle yaram kapandı ancak gastrit ve reflüm mevcut.ilk önce bunu belirtmek istedim. bademciklerim 1 senedir özellikle sol bademciğim sürekli taş oluşturuyor.ateşli vb durum oluşmuyor sadece beyaz benekler oluşuyor ve 3 güne geçiyor ama sürekli bu haldeyim. hocam biz bebek sahibi olmayı düşünüyoruz ve bu durumda hamile kalırsam bebeğe bir zararı olusurmu.yakın çevremde bi yakınım bedemciklerinin görevini yitirdiği için bebeğini sürekli kaybetti ve bademcikleri aldırınca gebelik doğumla sonuçlanabildi sonunda.bu olayı kendi doktoru belirtti yani bademcikler görevini yitirdiği için bir iltihap akışı söz konusuymuş ve bebeği öldürmüş. bu durum benim içinde söz konusu olurmu.daha önce gittiğim doktor bademcikler görevini yitirince bu taşlar oluşuyor dedi.gebe kaldıgım taktirde bademciklerin bebeğe bir zararı var mı hocam saygılar
nur tarafından | Çar, 05 Şub 2014 17:59:14 tarihinde yazıldı.
merhaba hocam ben bademcik ameliatı oldum sağ bademciğimi aldıklarında altında sanki 2. bademcik varmış gibi bir şey varmış o şişliğe dokunmamışlar ben o şişliğin ne olduğunu çok merak ediyorum bana yardımcı olur musunuz. teşekkür ederim.
büŞra tarafından | Pzt, 27 Oca 2014 11:53:26 tarihinde yazıldı.





Editör Bilgileri

KBB UZMANI


Editöre Ulaşın

En Son Güncellenenler

ikinci-jeanpaul
freebsd
apiterapi
aramamotorlari
uyku
kazimkoyuncu
peyzaj

Uzerine.com Copyright © 2005 Uzerine.com
uzerine.com Ana Sayfa | Gizlilik Sözleşmesi | Üye Girişi