MUAYEHANE'DEN İZLENİ..


Haber bülteni üyeliği



Ziyaret Bilgileri

[ Per, 21 Kas 2024 ]
Toplam 13 ziyaret
13 benzersiz ziyaretçi

kbb » KULAK BURUN BOĞAZ ÜZERİNE SORU VE CEVAPLAR

1. Bademcik ameliyatı çocuklarda kaç yaşında yapılabilir?

Bademcik ameliyatını geç yaşlara bırakmak uygun değildir. Sorunun en fazla olduğu yaşlar 3-12 yaşlar arasıdır. Olabilecek hasarların önüne geçmek için erken yaşlarda karar verip uygulamak gerekir.

2. Konka hipertrofisi nedir?

Burun içinde burun salgılarını sağlayan bezleri bulunduran etler vardır. Bunlar alerji, kronik infeksiyonlar veya diğer başka nedenlerle büyüyüp burun geçişini daraltarak burun tıkanıklığına neden olabilir. Bunların kesilerek tamamen çıkartılması burun çalışma mekanizmasını bozarak düzeltilemez şikayetlere neden olur. Ancak  modern yöntemlerle küçültülüp şekil verilerek sorunun önüne geçilebilir.

3. Alerjik rinit olan hastalarda septum deviasyonu ameliyatının faydası var mıdır?

Allerjik (nezle) si olan hastalarda bir  varlığı şikayetlerin artmasına neden olacaktır. Ayrıca tedavide kullanılan sprey tarzı ilaçların hedef bölgeye ulaşmasını da önleyecektir. Eğriliklerin düzeltilmesi sonucunda burun tıkanıklığı azaltılarak daha rahat bir yaşam sağlanır ve tedavi alerji üzerinde yoğunlaştırılabilir. 

4. Kulak yıkanmasının zararı var mıdır? Kulak çubukları ile temizlik yapma önerilir mi?

Kulak kiri olarak adlandırılan birikinti aslında kulak kanalının yağlı tutulması için gerekli olan normal kulak akıntılarının birikmesi sonucu olur. Normalde herhangi bir temizlenmeye gerek kalmadan bu yağlı akıntı dışkulak yolundan dışarıya atılır. Ancak dar kanal, aşırı kıllanma, fazla sekresyon veya infeksiyon gibi bir nedenle bu akıntılar birikir ve  bir tıkaç oluşturarak işitmeyi engelleyebilir. Zamanla ağrıya neden olabilir. Son zamanlarda tıkaç oluşmasının en büyük nedeni kişilerin kulak temizliği için pamuklu kulak çubuklarını kullanmasıdır. Bu tıkaç mikroskop altında bir aletle veya bir aspiratörle emilerek çıkartılır. Kulak irrigasyonu (yıkanması) da bir diğer yöntemdir. Özellikle hassas kişilerde ve çocuklarda tercih edilir. Yıkanmadan sonra daha fazla kir birikeceği inancının bilimsel bir temeli yoktur.

5. Kıllı siyah dil ve yarık dil nedir?

Genellikle çok büyük sorun teşkil etmeyen kıllı dil, dildeki normal çıkıntıların uzamasıyla oluşur. Zaman içerisinde bakteri ve mantar yerleşmesiyle siyah bir hal alabilir. İyi bir ağız temizliği ve dilin fırçalanmasıyla sorun halledilebilir. Dil üzerinde yarıkların olması ise çoğunlukla önemli değildir. Başka bulgular yoksa herhangi bir tedavi gerekmez.

6. Bademcik içerisinden çıkan beyaz kötü kokulu şeyler nedir?

Bademcik yapısı olarak içerisinde girintiler vardır. Bu girintilerde doku ve bakteri artıklarının birikmesi ve sıkışması sonucu tonsil taşı denilen durum oluşur. Kötü ağız kokusuna neden olması dışında zararlı değildir. Ağız temizliği ve gargara bir yöntemdir. Kokunun büyük sorun olduğu durumlarda bademciğin çıkartılması ( yapılabilir. 

7. Kulaklıkla müzik dinlemek işitmenin azalmasına neden olur mu?

Yüksek sesin işitme üzerine kötü etkisi bilinen bir gerçektir. İşitmenin bozulması için hergün 6-7 saat süreyle 90 dB den daha yüksek bir sese maruz almak gerekir. Walkman gibi müzik araçlarıyla bunun gerçekleşmesi zor görünse de özellikle yüksek sesli müzik yapan müzisyenler ve DJ ler risk altındadırlar. Ayrıca kulak kanalına takılan küçük kulaklıkların dışkulak yolunda infeksiyon yapma riski de vardır. 

8. Burun damlaları zararlı mıdır?

Burun tıkanıklığını gidermek için kullanılan burun damlaları başlangıçta burundan nefes almayı kolaylaştırırsa da daha sonra ters etki yaparak burun fizyolojisinin bozulmasına neden olur. Bu nedenle 5 günden fazla kullanılması sakıncalıdır. Ancak bazı kişilerde alışkanlık haline gelmiştir ve bırakılması güç olabilir. Ancak kullanma nedeni giderilirse bu alışkanlıktan vazgeçilebilir. 

9.Faranjitte tuzlu su ile gargara faydalı mıdır?

Farenjitte sıkılıkla kuruluk ve koyulaşmış akıntı vardır. Tuzlu su hem kuruluğu giderir hem de birikmiş akıntıların temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca az miktarda antibakteriel özelliği de vardır.  

10. Burun kanaması basit olarak durdurulabilir mi?

Burun kanamalarının büyük kısmını oluşturan basit kanamalar ön bölgeden olan kanamalardır. Burunu soğuk su ile yıkadıktan sonra burunun iki parmakla dışarıdan bir müddet sıkılması ile kanama durabilir. Bu sırada hasta arkaya değil öne eğilmelidir. Durmayan kanamalarda bir burun damlası veya oksijenli su emdirilmiş bir pamuk kanama tarafına konulabilir. Bu önlemlerle durdurulamayan şiddetli kanamalara mutlaka bir KBB uzmanı tarafından müdahale edilmelidir. 

11. Kalsiyum ilaçları kullananlarda tükürük bezi taşı daha mı kolay oluşur?

Özellikle menopoz dönemindeki kadınlar tarafından sık kullanılan kalsiyumun tükürük taşları oluşumuna bir etkisi yoktur. Tükürük taşı oluşması için öncelikle tükürük salgısının azalıp koyulaşması ve akım hızının engelleme nedeniyle azalması gerekir. Bol su içmek ve tükürük salgısını arttıran bazı ilaçlar kullanmak oluşumunu ve tekrarlanmasını engellemektedir. 

12. Ağızda yanma hissi nedir?

Tüm ağız içerisinde yanma hissi eğer diyabet veya ağız infeksiyonu gibi bir hastalık yoksa etkili bir tedavisi olmayan bir durumdur. Özellikle yaşlılarda ve menopozdaki kadınlarda görülen bu şikayette B vitamini eksikliği ve anemi araştırılmalıdır. Neden bulunamayan hastalarda  antidepresif ilaçlar faydalı olabilmektedir.

13. Kulaktan ölçüm yapan vücut ısısı ölçerleri kulak kiri varsa yanlış sonuç verir mi?

Kulak kiri varlığında bu termometrelerin vereceği sonuç değişmez. Ancak bir orta kulak infeksiyonu ve özellikle akıntı varsa sonuç etkilenebilir.

14. Uzun zamandır iltihaplı akıntısı  olan bir ortakulak infeksiyonunda derin bir ağrı başlaması önemli midir?

Kulak zarındaki delinme ve sürekli iltihaplı akıntı ile karakterize kronik ortakulak infeksiyonları  tehlikeli hale gelebilir. İnfeksiyon ortakulak ve çevresindeki kemikleri  eriterek kafa içine yayılarak beyin apselerine ve diğer ciddi infeksiyonlara neden olabilir. Bu durumda acil olarak bir cerrahi tedavi gerekebilir.  

15. Tonsil ve adenoidlerin ameliyatla alınması vücut savunma mekanizmalarında bir eksikliğe neden olur mu?

Tonsiller ve adenoid dokuları da vücut savunma mekanizmalarında rol oynayan lenfoid dokulardır. Ancak aynı bölgede bu dokulardan yeter miktarda bulunur ve ameliyat sonrası bir eksiklik oluşmaz. Ayrıca infekte adenoid ve tonsiller başlıca infeksiyon kaynağıdır ve bol miktarda mikroorganizma taşıyabilirler.  

16. Bebeğin ağır işittiğinden şüpheleniyorum kaç yaşında anlaşılabilir?

Genellikle yapılan hata bebeklerde işitme kaybının belli bir yaşa gelinceye kadar anlaşılamayacağı veya anlaşılırsa tedavinin veya işitme cihazının belli bir yaştan sonra kullanılabileceği düşüncesidir. Modern objektif yöntemlerle yenidoğanların bile işitme düzeyleri ölçülebilmektedir. Çocukların konuşmaya başlama yaşı olan 2 yaşından önce mutlaka gerekli tedavi yapılmalıdır. Bu dönemden sonra yapılan uygulamaların başarı şansı daha azdır.

17. Kulağıma bir darbe gelmesi sonucu kulak zarım yırtıldı. Tedavisi var mıdır?

Travmaya bağlı kulak zarı yırtılmaları (zar perforasyonları) herhangi bir enfeksiyon eklenmezse büyük oranda kendiliğinden iyileşebilmektedir. Ancak bir KBB uzmanı bu iyileşmenin düzgün ve çabuk olabilmesi için basit girişimler yapmaktadır. Travmayı takip eden ilk 24-48 saatte başvurmanız tedavi olasılığını yükseltir. 

18. Kulak kiri işitme kaybına yol açar mı?

İşitme kayıplarının en sık nedenlerinden olan kulak buşonu yaklaşık 30-40 decibel civarında bir işitme kaybına yol açabilir.

19. İlaçlar işitme kaybına yol açar mı?

Birçok antibiyotik (genellikle sonu streptomisin gibi -misin- ile bitenler ) ve diğer bazı ilaçlar işitme kaybına neden olabilmektedir. Herhangi bir ilaç kullanımında baş dönmesi ve kulak çınlaması şikayetlerinin ortaya çıkması durumunda hemen doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir. Eğer bir işitme kaybı söz konusuysa ilacın erken kesilmesi  kalıcı işitme kaybının oluşmasını engeller

20. Başımı çevirdiğim zaman çok şiddetli baş dönmesi oluyor?

Pozisyonel vertigo baş dönmesinin en sık nedenlerinden biridir. Birden başlayan ve başı çevirmekle şiddetli baş dönmesine neden olan bu problemde sebep içkulaktaki denge kanallarında küçük kireçtaşlarının birikmesi ve bunların hareket ederek denge sistemini uyarmasıdır. Tanı konulunca baş ve vücuda bazı hareketler yaptırarak tedavi sağlanır.

21. Nobel ödülü kazanan KBB doktoru var mıdır?

Macar Von Bekesky yarı otomatik odyometri buluşuyla 1947 Nobel ödülünü kazanmıştır.

22. Ağız kuruluğunun en sık nedeni nedir?

En sık neden özellikle yaşlı hastalarda kullanılan ilaçlardır. Yaşlılarda kullanılan hipertansiyon ilaçları gibi bazı ilaçlar ağız kuruluğuna neden olmaktadır. 

23. Yüz felci tedavisi için kime başvurmalıyım?

Ani gelişen yüz felcinin en sık nedeni Bell paralizisi adı verilen ve nedeni tam olarak bilinmeyen bir hastalıktır. Ancak özellikle ortakulak infeksiyonları sonrasında da yüz felci gelişebilmektedir. Bu nedenle bu hastaları ilk görecek ve tedavisini üstlenecek hekim bir KBB Uzmanıdır. Yüz felci geçirdiğini anlayan veya bu tanı konulan hasta hemen bir KBB uzmanı tarafından görülmelidir. Aktif ve hızlı tedavi hastalığın sonuçları açısından çok önemlidir. KBB hekimi gerekli ilaç tedavisini veya cerrahi bir müdahaleyi acilen yapmalıdır.

24. Damak yarığı ne zaman ameliyat edilmelidir?

Birçok cerrah farklı zamanlarda yapmaktaysa da 18-24 aylar arası en uygun zaman olarak kabul görmektedir.

25. Bademcik ameliyatı kışın mı yapılmalıdır?

Ameliyatın kışın daha fazla yapılması şart değildir. Ancak eski zamanlarda çocuk felci salgınlarının yazın fazla görülmesi nedeniyle böyle bir alışkanlık yerleşmiştir. Bugün kullandığımız kanama kontrolü teknikleriyle hava sıcaklığı kanama riskini arttırmaz.  Ancak çok sıcak bir havada ameliyat olmanın ameliyat sonrası dönemde sıkıntıları arttırdığı da bir gerçektir. 

26. Hem anne hem de babada alerji varsa çocuğun alerjik olma riski ne kadardır?

Hem anne hem de baba alerjikse çocukların %50 oranında alerjik olma riski vardır. Ebeveynlerden bir tanesinde alerji varsa olasılık %30 civarındadır.  

27. Deviasyon ameliyatı kaç yaşında yapılabilir?

Genel görüş yüz kemiklerinin gelişmesini tamamladığı 18 yaşı beklemektir. Ancak daha küçüklerdeki ileri derecedeki deviasyonlarda kemik yapı korunarak ve özel bir teknikle erken yaşlarda da yapılabilir.

28. Gırtlak kanserinin tedavisi var mıdır?

Her kanserde olduğu gibi erken tanı çok önemlidir. 15 günden uzun süren ses kısıklıkları mutlaka KBB hekimi tarafından görülmelidir. Erken dönem kanserlerde tedavi şansı %90 ın üzerindedir. İlerlemiş tümörlerde bile cerrahi tedavi ile birleştirilen diğer tedavi yöntemleriyle başarı şansı diğer bölge tümörlerine göre çok daha yüksektir. 

29. Rinoplasti ameliyatını KBB uzmanı mı yoksa plastik cerrahi uzmanı mı yapmalıdır?

">Rinoplasti ve cerrahi ameliyatı hem KBB hem de plastik cerrahlar tarafından başarıyla uygulanmaktadır. Bireysel olarak cerrahın deneyim ve becerisi çok önemlidir. Ancak rinoplasti gerektiren durumların birçoğunda aynı zamanda burunda DEVİASYON gibi başka problemler de vardır. Burun anatomi ve fizyolojisi en iyi KBB hekimleri tarafından bilinmektedir. Bu durum aynı zamanda birkaç probleme yaklaşımda KBB hekimine bir avantaj sağlar. Yurtdışında bir çok ülkede bu tür ameliyatlar burun ve yüz estetiği başlığı altında değerlendirilmekte ve KBB -Baş Boyun Cerrahisi bilim dalının ilgi alanına girmektedir.

30. Burun polipleri ameliyattan sonra tekrar eder mi?

Burun polipi bir mukoza hastalığıdır ve tedavisinde altında yatan alerji gibi nedenler iyi değerlendirilmelidir. Erken dönemlerde ilaç tedavisiyle başarılı sonuçlar alınırken ilerlemiş poliplerde cerrahi tedavi  gereklidir. Ameliyata karşın poliplerin tekrar etmesinde en büyük etkenler doğru tanı konulamaması, sadece poliplerin alınması gibi yetersiz cerrahi teknikler kullanılması, ameliyat sonrası ilaç desteğinin ihmal edilmesi ve kontrollerin yetersiz kalmasıdır. Ancak bazı inatçı vakalarda en iyi takip ve tedaviye karşın tekrarlar yine de görülebilmektedir.

31. Burun ameliyatından  sonra septumda delinme olur mu?

Bazı septum cerrahisi ameliyatlarından sonra septumda delik oluşabilmektedir. Seyrek görülmeyen bu komplikasyon (septal perforasyon) delik küçük olduğunda başarı ile düzeltilebilir. Ancak büyük deliklerin kapatılma şansı azdır ve burun fizyolojisinin bozulmasına neden olur. Bu durumda burunda kanama akıntı ve kabuklanma gibi müzmin şikayetler ortaya çıkar. Cerrahi ile düzeltilemeyen durumlarda  silikon bir materyal septal buton) yakınmaların azalmasını sağlayabilir.


Toplam (94) Yorum 12 görüntüleniyor.. Hepsini Göster
buy generic cialis online india buy cialis jelly cialis price per pill
Ramiro tarafından | Sal, 16 Haz 2020 17:44:10 tarihinde yazıldı.
Merhaba ben 19 gün önce kulak amelyatı oldum amelyatım başarılı geçti bir haftadır kulak damlası kullanıyorum ilk defa dün akşam kullandığım ilaç kulak içinden ağıza aktı bu normalmidir yoksa kulak zarının tutmadığına işaret mi ediyor yanıt olursanız sevinirim denizf1244@gmail.com
Deniz tarafından | Çar, 21 Haz 2017 12:20:28 tarihinde yazıldı.
Merhaba benim sevgilim polis özel harekat olarak secildi. Sağlık muanesi olucak ancak tek seyden korkuyor o da iç kulakda olan bir sorun. Sadece çınlama sessiz bir artamda cok az birsey çinladığini soyluyor. Doktora gitti tedavi olucak bir durum yok demiş zamanla geçebilir doğustan gelen bir şey demiş . Cevredeki insanlarda anne suru damlatin birkaç damla demisler onu da denedi ama pek bi faydasi olmadi gibi yada zaman göstericek gibi Sadece çınlama sağlık muanesinde sıkintı çıkarırmı diye merak ediyorum
Tuğçe tarafından | Cmt, 03 Haz 2017 04:45:49 tarihinde yazıldı.
İyi günler hocam bir hafta önce yeğenimle oynarken kulağıma vurdu.Şuan kulağımda bir uğultu boğazımda yanma var ayrıca burnum tıkalı ve akıntı mevcut.Sağlık ocağında antibiyotik verdi doktor orta kulak iltihabı diye acaba daha başka bişey olabilir mi
İSA 2 tarafından | Çar, 31 May 2017 14:51:56 tarihinde yazıldı.
Bir buçuk senedir iki taraflı burnum tıkalı. Gündelik hayatta iş yaparken nefes darlığı çekiyorum . Arasıra çok şiddetli baş ağrıları geliyor . baş ağrısının yanında mide bulantısı ve kusma eşlik ediyor .arasıra kulağım tıkanıyor bunun sebebini öğrenebilirim (sünizitim var )
Gamze tarafından | Paz, 21 Ağu 2016 09:37:42 tarihinde yazıldı.
Hocam,beni çok rahatsız eden bir sorunum var burnum hiç güzel değil,burnumun ucu aşağı sarkmış vaziyette ve ucu şiş yüzümü çirkin gösteriyor aynada yakından kendime baktığımda burnum yüzünden moralim bozuluyor 15 yaşındayım estetik ameliyatı olmak istiyorum ama ailem ne yapar onu bilmiyorum,hocam burnum yüzünden bazen dışarı bile çıkmak istemiyorum sizce ne yapmalıyım lütfen uzun uzun söyleyin bana tavsiyeye ihtiyacım var şimdiden teşekkürler
Hacer tarafından | Çar, 15 Haz 2016 08:56:37 tarihinde yazıldı.
iyi günler ben 22 yasındayım ve bayadır gecmeyen bi geniz akıntım var geceleri agzım acık uyuyorum burundan nefes alamıyorum,bazı geceler burun tıkanıklıgından uyanıyorum ve oksurme hissi basladı sureklı oksurme hissi gelıyor,bir de alerjim var fakat ne oldugu bellı degıl hocam.anksiyete hastalıgım da var onun verdıgı nefes darlıgı ve burun tıkanıklıgı bırlesınce mahvoluyorum siizce napmalıyım :( tesekkurler
AyŞe Yılmaz tarafından | Pzt, 04 Oca 2016 13:35:08 tarihinde yazıldı.
Merhaba, annemin her iki submadibuler loj ve ön servikal zincirde buyugunun kisa aksi 11 mm capinda birkac adet lenfadenopati teshisi konuldu.raporda malignite olasiligi tam olarak dislanamamistir yaziyor.patalojiye yyollmadilar.3 ay sonraya kontrol dediler sadece.sizce ne yapmamiz gerekiyor
sena yilmaz tarafından | Cum, 11 Ara 2015 13:34:53 tarihinde yazıldı.
selamlar hocam ben 10 y?l önce yapt?rd???m kulak muayenesinde orta kulaktaki kreçlenme yüzünden i?itme kayb?m oldu?unu söyledi doktor ortakula?a mudahale edilemeyece?ini söyledi bugunkü t?p buna elveri?limi dir ve geçen y?l kbb doktoruna muayene oldum burnumun bir deli?i çok küçük bu yüzden i?itme kayb? olabilece?ini söyledi bu olabilirmi mesela afedersiniz burnumu sildi?imde i?itmemin yüzde 20 kadar iyile?ti?ini farkediyorum ne gibi bir tedavi görmemi tavsiye edersiniz iyi günler
hasan tarafından | Per, 10 Ara 2015 22:25:28 tarihinde yazıldı.
Merhaba. 18 yasimdayim 3 gün sonra isitme sorunum icin kulak ameliyat? oldum ameliyat sonras? yüz felci geciriyorum. Böyle kalma ihtimaliminde oldu?unu söylüyorlar.bu sorunu yasayan var m? aran?zda
Kübra tarafından | Cum, 06 Kas 2015 16:31:12 tarihinde yazıldı.
slm benim bademciklerimde delik var ağız konumda var bademciktenmi acaba
abdullah tarafından | Paz, 30 Ağu 2015 11:53:36 tarihinde yazıldı.
http://www2.curely.co/inv/fb
admin tarafından | Sal, 18 Ağu 2015 15:12:32 tarihinde yazıldı.





Editör Bilgileri

KBB UZMANI


Editöre Ulaşın

En Son Güncellenenler

ikinci-jeanpaul
freebsd
apiterapi
aramamotorlari
uyku
kazimkoyuncu
peyzaj

Uzerine.com Copyright © 2005 Uzerine.com
uzerine.com Ana Sayfa | Gizlilik Sözleşmesi | Üye Girişi